Клірик УПЦ прийняв участь у ХХІІ засіданні Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, яке проходило у МЗС України

Вівторок, 03.10.2017 13:41

28 вересня 2017 року у Міністерстві закордонних справ України, за благословенням Блаженнійшого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УПЦ, клірик, заступник голови Адміністративно-господарського управління УПЦ та головний архітектор громади Кафедрального собору ієрей Олег Степанов, прийняв участь у ХХІІ засіданні Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, головною темою якого стала ситуація в Криму в сферах компетенції ЮНЕСКО.
На початку засідання після озвучення порядку денного та декількох змін було піднято тему збереження архітектурного середовища Києво-Печерської Лаври, яка знаходиться під охороною ЮНЕСКО, новобудов на території монастиря, та заключення комісії ЮНЕСКО про те, що монастирський комплекс зберігає свою унікальність і нові корпуси монастиря не впливають на загальну стилістику Лаври.

Член Нацкомісії, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поінформував про останні факти кричущих порушень прав місцевого населення на окупованому Криму.
Особливу увагу члени Нацкомісії приділили питанню моніторингу стану об’єктів культурної спадщини на території окупованого півострова, підготовці реєстру рухомих та нерухомих пам’яток та об’єктів України, що знаходяться в музейних фондах на території Криму, а також приєднання України до Другого протоколу до Конвенції про захист культурних цінностей на випадок збройних конфліктів (1954 року).
Піднімалися теми затвердження Генплану Києва, його Опорного історико-культурного плану, яке, нажаль, затягнеться ще на два роки.
Також розглядалася ідея включення букових пралісів Карпат України до списку охорони ЮНЕСКО.
Учасники засідання розглянули стан підготовки номінаційних досьє об’єктів «Археологічна пам’ятка «Кам’яна могила»» та «Історичний центр м. Чернігів» для включення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Нацкомісія вирішила оголосити конкурс на визначення найактивніших учасників мережі Асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні.
У ході заходу презентовано досягнення України у Глобальних мережах ЮНЕСКО «Міста, що навчаються» та «Творчі міста».
Українська Православна Церква є постійним споглядачем за діяльністю Нацкомісії України по справам ЮНЕСКО та активним учасником збереження всесвітньої спадщини, особливо давніх храмів і монастирів.
unesko2ДОВІДКА:
Національна комісія України у справах ЮНЕСКО
здійснює координацію співпраці національних інституцій з ЮНЕСКО.
Нацкомісію створено відповідно до Указу Президента України від 26 березня 1996 року.
Голова Національної комісії: Сергій Кислиця, заступник Міністра закордонних справ
Заступник Голови: Сергій Рева, посол з особливих доручень МЗС України
Діяльність Нацкомісії здійснюється відповідно до секторального розподілу. Координацію роботи секторів Національної комісії здійснює її Секретаріат, який функціонує як структурний підрозділ МЗС України.
Керівник сектору культури та культурної спадщини: Світлана Фоменко, перший заступник Міністра культури
Керівник сектору освіти: Володимир Ковтунець, перший заступник Міністра освіти і науки України
Керівник сектору природничих наук та природної спадщини: Микола Кузьо, заступник Міністра екології та природних ресурсів України
Керівник сектору молодіжної політики, фізичної культури та спорту: Микола Мовчан, заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції
Керівник сектору науки: Анатолій Загородній, віце-президент Національної академії наук України
Керівник сектору інформації та комунікації: Володимир Гриценко
До складу Нацкомісії входять більше 60 членів – представники міністерств і відомств, керівники кафедр ЮНЕСКО, українських об’єктів, внесених до Списку всесвітньої спадщини, представники громадських організацій, а також володарі спеціальних статусів ЮНЕСКО «Артист ЮНЕСКО в ім’я миру» та «Чемпіон спорту ЮНЕСКО».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *